23-01-04

Mogen we nog zeggen wat we willen?

Bedenking en vraag. Op basis van de uitspraken van Gustaaf Joos, Kardinaal, swingen de reacties de pan uit. Het leverde hem een aantal klachten op bij het Centrum voor Gelijke kansen enz... De vraag. Mag iemand in dit land nog zijn persoonlijke mening geven over bepaalde gevoelige onderwerpen? Horen de uitspraken van Gustaaf Joos thuis onder de vrije meningsuiting en zo ja..wordt deze vrije meningsuiting dan niet beknot en afgeremd? Je zou kunnen stellen dat het vrije woord in ons land beperkt is door meer en meer wetten. Het werkt in 2 richtingen, als een Imam of Kardinaal verklaren dat homofilie onverenigbaar met hun geloof&visie is en dus behoort tot seksuele smeerlapperij..is dat dan vrije meningsuiting die ..moet kunnen? In de States heb je eigenlijk deze discussie niet. Heb het zelf meegemaakt. Een radio(talk)presentator gaf zijn luisteraars ervan langs allemaal "perverten en ongelovige zwijnen die op de brandstapel thuishoren" te zijn . Reactie van mijn vrienden daar "..hey, dit moet kunnen...je moet het toch niet eens zijn met hem..trouwens, the freedom of speech staat in onze grondwet, dus ..wij hebben het recht om die man nu op te bellen en uit te maken voor het rot van de straat..fijn toch?..." 
Een discussie waard...heb er al een opgestart op http://forum.zwartofwit.be/viewtopic.php?t=139


10:57 Gepost door J | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

Commentaren

Mogen we nog zeggen wat we willen ? Je hebt gelijk, de grens is zeer dun. Vrijheid van mening is een belangrijk principe, wederzijds respect is dat ook. Het probleem is dat er altijd mensen zullen zijn die van hun pregoratieven misbruik maken. Wat moeten we met mensen die de haulocaust ontkennen ? Wat te denken dat Cuba het gebruik van het internet verbied omdat Fidel liever geen afwijkende meningen verspreid ziet ? We moeten het zelfs zo ver niet zoeken, onze eigen pers kan men bezwaarlijk politiek neutraal noemen. Personen met afwijkende meningen van wat als politiek correct geduid wordt komen niet aan bod of worden belachelijk gemaakt.
Ik vind gans de problematiek rond kardinaal Joos een storm in een glas water. Hij heeft van mij recht op zijn mening, ik hoef er tenslotte niet mee akkoord te gaan als ik dat niet wil, maar om daarom een gerechtelijke klacht in te dienen tegen de man getuigd wel van heel lange tenen.

Gepost door: confucius | 23-01-04

Ik wou dat ik op mijn 80 jaar nog zo scherp van geest zou zijn als kardinaal Joos. Zijn uitspraken over de politici en die kak-en-pisschrijvers kan ik bijtreden. Ik verwijt hem echter realiteitszin: hij had moeten weten dat een katholiek hoogwaardigheidbekleder in onze media niet dezelfde knuffelbehandeling krijgt als zijn islamitische collega's. Zeker niet als het over homofilie gaat! Of misschien wist hij het wel?

Gepost door: Ludo | 23-01-04

tja "Uw vrijheid stopt waar die van een ander begint"
Zelfde geldt voor de vrijheid van meningsuiting.

Zomaar iedereen voor het vuil vd straat beginnen uitkafferen moet inderdaad "berispt" worden.
De huidige trend om via wetgeving bepaalde meningen STRAFBAAR (!) te stellen is echter absurd.
Laat toch gewoon de nuchtere feitenrechter soeverein oordelen over wat kan, en wat niet kan. Op basis van de heersende moraal.

Gepost door: Smurfelientje | 24-01-04

De commentaren zijn gesloten.