20-03-05

Uitspraken Filip De Man

Een week lang heb ik mij niet gemengd in het debat bij en over het Vlaams Belang.

Annemans versus de Man. Verruimers versus Hardliners. Beliën/Coolen versus Vanhecke. Conservatief versus progressief rechts. Vrouwen omdat het vrouwen zijn in de partijraad. Enzovoort, enzovoort…

 

Waarom schrijf ik nu wel een reactie?

 

Omdat ik de oproepen op mijn gsm toestel en het volume in mijn mailbox wil verminderen.

Ik had zelf, bewust, en bij volle verstand…mij voorgenomen om me niet bezig te houden met de egotripperijen van een aantal partijleden. Wie ben ik om daar iets over te zeggen hé? Ik ben geen voorzitter en nog te vers bloed in de partij. Vandaag –ook al vond ik persoonlijk dat iedereen in zijn kot moest blijven in plaats van naar tvshows te huppelen- kregen we een overkill. De Man zegt dat ‘..geen enkele Moslim een democraat kan zijn..’ Nou ja. (..er is een verschil tussen de Islam an sich, de letterlijke Koran en elk individuele Moslim..) Soit. Deze discussie is nu niet aan de orde, heb ik geen zin in, moeten eerst de partijleden zich allemaal –intern- eens over uitspreken… én is zelfs geen partijstandpunt bij mijn weten.

Ik ga ervan uit dat dus én de partij én De Man tot de conclusie komen dat de uitspraken van De Man vandaag in de 7e dag ‘ ten persoonlijke titel..' waren. Freedom of speech, voor iedereen, incluis De Man… Over dit onderwerp werden wij tot nu toe niet geraadpleegd en ik verwacht dat de partijraad (waarvan ik nu ook lid ben) daar eerst een standpunt over moet innemen..niewaar? 

 

Via mijn weblog wil ik wél een oproep lanceren aan mijn ‘partijcollega’s’.

 

10 maanden geleden, voor de verkiezingen, zijn we gestart met een EN EN verhaal. Vandaag heb ik de indruk dat we in een OF OF verhaal zitten. Hebben wij de ‘verruimers’ (zoals de kranten het schrijven…) maar ik zeg nu ‘nieuwkomers’, de aanzet gegeven? Neen. Onze woorden waren tot nu toe complementair, aanvullend en volledig in de lijn van het geloof van een gezonde democratische rechtse politiek in Vlaanderen. Ik geloof in een realpolitik waar menig Vlaming op zit te wachten. Ik geloof in een rechtse politiek. Ik stoor mij niet aan de ‘andere levensstijl’ van sommige partijgenoten. Dat heet tolerantie. Ik verwacht omgekeerd hetzelfde. Voorlopig kan ik enkel maar concluderen dat die ‘andere levensstijl’ de analytische kloof is tussen  ‘oude’ en ‘nieuwe’ Blokkers/Belangers. Het grote gelijk bestaat niet, ook niet in onze verruimende partij. Stellen dat bij de vorige verkiezingen 1 miljoen kiezers de hardliners of de verruimers of de nationalisten of de weet ik wat het vertrouwen hebben gegeven…is onzin. Het is het geheel. Het geloof van bijna 1 miljoen Vlamingen in de eigenzinnige en unieke combinatie van het toenmalige Vlaams Blok, vandaag het Vlaams Belang. Het was het EN EN verhaal dat toen beloond werd, niet het OF OF. Iedereen heeft binnen de partij het recht op zijn persoonlijke mening. Dat heb ik aan den lijve gemerkt. Het beste wat je kan doen voor onze tegenstanders is een interne strijd creëren. Een zichtbare kloof zoals bij de VLD en het vroeger Volksunie.

  

Kunnen we aub terug in het EN EN verhaal stappen en (als ik dit effe mag vragen) de rangen terug sluiten?


23:14 Gepost door J | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.