06-04-05

Mediawatch

Daarnet journalist aan de lijn gekregen wegens de aangekondigde mediawatch van het Belang. waarover gaat het? Nogal eenvoudig. De volgende 6 maanden zullen een aantal mensen de nieuws, informatie en politieke programma's van de openbare omroep screenen op inhoud, gasten, lengte gesprekken enz.. en dit netjes verwerken in data. Deze data leggen we naast de politieke partijen en analyseren we. Bedoeling? Een openbare omroep, betaald met jullie geld voor alle Vlamingen, moet een onafhankelijke objectieve weergave van het politieke landschap in Vlaanderen weergeven. Dit is zelfs decretaal bepaald....
 

Een recent onderzoek van de universiteit Antwerpen, genaamd de “nieuwsoorlog” toont aan dat de Vlaamse televisiezenders het moeilijk hebben met het Vlaams Belang. De studie, waarbij maar liefst 16.330 nieuwsitems uit de journaals van VTM en VRT onderzocht werden,  wees uit dat het Vlaams Belang amper in 3,2% van de items zelf aan het woord kwam en dat ze, indien ze aan het woord kwam, opvallend minder spreektijd kreeg dan de overige partijen. Tijdens de verkiezingsperiode daalde de algemene aandacht  voor de partij in de nieuwsitems tot 9,2% t.o.v. 17,2% voor de verkiezingen.

 

Zie ook eerdere posting over Leo Hellemans (VRT-nieuwsdirecteur) die zegt over het VB dat (citaat) “…die (partij) maakt misbruik van de openbare omroep… daarom moeten we uitzonderlijk goed opletten als we het VB uitnodigen in rechtstreekse debatten….op dat vlak zijn ze meesters in het vak en net daarom hebben we een aantal programma’s bijgestuurd. In Villa politica zit er veel minder debat dan vroeger en ook in de 7e dag vermijden we debatten van politiek over politiek…”

 

Uit eerdere cijfers blijkt dat vooral de SP.a en VLD overmatig veel aan bod komen...maar dit natuurlijk volledig terzijde (grijns)


22:31 Gepost door J | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.