20-04-05

Netwerken in de VRT?

Deze ochtend een symbolische betoging aan de ingang van de VRT. Tony Mary heeft de fractievoorzitters ontvangen en bevestigde de nota om het Vlaams Belang strenger te behandelen dan alle andere partijen in Vlaanderen.

 

Even op een rij want er lopen verschillende verhalen door elkaar die meer te maken hebben met ‘het moment’ op de tijdslijn.

 

1/ Siegfried Bracke was/is voor vele collega medewerkers in media al langer een doorn in het oog. De reden hiervoor is eenvoudig: Siegfried kon op eigen houtje beslissen welke politieke berichtgeving de VRT voerde. Hij deed dit ook effectief en had een beetje de status van paus aan de reyerslaan. Dit zinde een aantal collega’s van hem niet –lees ook in rang meerderen- en men zocht een stok. Zijn laatste koerswending gaat al langer terug dan dit presenteerincident. Hij verklaarde een tijd terug dat je het belang moet aanpakken zoals alle andere partijen, dieptegesprekken en uitnodigen omdat alle andere technieken niet hebben gewerkt. Dat was een brug te ver voor bepaalde invloedsferen aan de Reyerslaan. De stok heeft Bracke –helaas- zelf gegeven, een debat modereren en betaald worden door het Vlaams Belang. Op zich geen gevaarlijk feit maar wel dankbare munitie om de status van Bracke neer te halen en macht weg te nemen.

 

2/ Tony Mary merkt dat de onderhandelingen (de vlieger) met de Vlaamse regering/commissie over de nieuwe beheersovereenkomst en extra geld niet zal opgaan. Tony Mary voelt dat hij bij CD&V en VB niet veel uit de brand kan slepen. Eerst wil hij geld, nadien niet meer, hij zal het wel uit de markt halen..maar dan moet hij wel ergens steun krijgen. De VLD is ook onzeker want die vragen het vroeger ‘openbreken’ van de huidige beheersovereenkomst van de VRT, samen met het Vlaams Belang, CD&V twijfelt en blaast koud en warm. Onzekerheid en geen gefundeerde steun. Voor wat, hoort wat. Tony Mary haalt de interne nota vanonder het stof en verscherpt het standpunt van de VRT –slim gespeeld om de hoofdredacteurs te gebruiken en zwaaien met redactiestatuten - om in de gratie te komen van linkse politiek. Het VB minder op radio & televisie? Ik durf mijn hand in het vuur steken dat Groen en SP.a de onvoorwaardelijke steun voor de VRT zullen uitspreken in de commissies, parlement en bij de onderhandeling van de nieuwe beheersovereenkomst.

 

3/ Onduidelijke logestrijd? Vreemd. Tony Mary en Siegfried Bracke zijn beiden logebroeders. Leo Hellemans ook.  Leo Hellemans heeft een tijdje geleden zijn comeback geforceerd bij de VRT nieuwsdienst als directeur informatie. Hij zat als verantwoordelijke op de dienst nieuwe media met de rollout van vrtnieuw.net en dergelijke… Zijn ‘dynamische, nieuwe’ opvolger Leo De Bock werd na enkele maanden weggepest –officieel wegens gebrek aan vertrouwen van de redactie – nadat hij meerdere keren had laten verstaan het toenmalige Vlaams Blok als een andere partij te willen behandelen, wel kritisch maar volgens de deontologie van de journalistiek. Ad interim kwam per toeval Hellemans in dat gat terug gesprongen en bleef er ook zitten tot vandaag.  Hellemans en Bouveroux zijn close vrienden, Hoflack heeft zich in dat clubje binnengewerkt.

 

En wat is nu het gevolg van dit alles?

 

Het college van hoofdredacteurs zal nu beslissen BIJ CONCENSUS over een uitnodiging van een Vlaams Belanger. Een veto van één van de hoofdredacteurs is genoeg om een Belanger te weigeren en toegang tot de VRT programma’s te ontzeggen. En uit wie bestaat dat college? Juist. Bouveroux, Hoflak, Hellemans… (2 van hen hebben een Amada verleden)

 

Netjes toch. (fictie, drama, of realiteit...grijns)


15:52 Gepost door J | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.