25-04-05

Progressief versus conservatief op ATV

Zondagochtend vroeg uit bed om bij prachtig lenteweer mij te begeven naar ATV. De sfeer voor, na, tijdens was eigenlijk zeer gemoedelijk. De koffie trekt op niks bij ATV , een kniesoor die daarover valt. Zowel Dewever, Van Brempt en Vogels waren vriendelijk tegen mij. Niet overenthousiast…aangenaam vriendelijk. Zo zou het meer moeten zijn. Zowat zonder cordon en geloof me, we zouden dit land goed kunnen besturen. Ok, het water is nog te diep..maar teentjes in het water steken is al een eerste stap.

Progressief contra conservatief. Ik weet zeker dat een aantal belangers met angstig hart naar mijn mediaoptreden uitkeken. Zeer zeker in dit onderwerp. Het leuke van het verhaal? ELKE partij heeft conservatieven en progressieven. Progressief is een ‘marketingterm’ die links wilde realiseren om rechts in een verouderde verdomhoek te zetten. Zondag moest zelfs Tom Lanoy ons ‘NV-A en Vlaams Belang’ gelijk geven. (grijns) In 5 minuten kan je deze discussie nooit ten gronde voeren. Daarom nog even mijn stelling en verklaringen van wat ik ben: progressief rechts…. Voor de mensen die niet in Antwerpen wonen en de regionale zender ATV niet kunnen bekijken…

 

Het conservatisme is geen ideologie. Conservatieven willen het goede en het waardevolle bewaren met het oog op de toekomst. Men kan het conservatisme niet perfect aflijnen. Conservatieven vinden het belangrijk dat maatschappelijke verworvenheden bewaard blijven.

 

Progressieven stellen het bestaande in vraag. Zij hebben een eigen visie op de dingen en doen niets omdat het nu eenmaal de gewoonte is of omdat de sociale orde het vraagt. Zij hebben geen probleem met alternatieve samenlevingsvormen.

 

Ik denk dat veel progressieven nog altijd geloven dat het bestaande niet deugt en dat we een ideale wereld moeten bouwen. Daarom is een conservatief overtuigd van het belang van de politiek, die de zotte kuren als het ware een beetje kan dempen: wetten en instellingen moeten de mens behoeden voor catastrofes en de maatschappij enigszins leefbaar houden.

 

De kunst van verandering is te behouden uit het verleden wat goed was, te veranderen wat nodig is en de wijsheid om de beide aspecten van elkaar te kunnen onderscheiden.

 

Vreemd hé. Vroeger was ik zwart-wit..en vandaag heb ik nog steeds 2 werelden in mij. En daarmee is alles gezegd over wat ik zondag gezegd heb….

 

www.atv.be


22:41 Gepost door J | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.