07-05-05

Fascisme in Willebroek

Gisterenavond moest ik gaan spreken voor een bijeenkomst van het Vlaams belang in het Auditorium De Ster in de gemeente Willebroek. Thema: de vrije meningsuiting. Jan Penris was de eerste spreker over actualiteit. Het was een stijlvolle rustige bijeenkomst met genoeg interesse: meer dan 100 mensen kwamen luisteren.

 

In Willebroek is het Vlaams belang bij de laatste verkiezingen de grootste partij, in de gemeenteraad de 2e. De socialisten (SP.a) leveren burgemeester enzovoort.

 Je moet dit wel effe weten in het kader van mijn verhaal. Het auditorium in het cultureel centrum De Ster was maanden geleden geboekt door het Belang. In het Laatste Nieuws –regio- stond een voetnoot van een gemeenteraadslid dat men “socialisten” probleem had dat het Vlaams Belang in “…ons cultureel centrum…” bijeenkwam. Soit.

 

Bij mijn aankomst stonden 2 politiecombi’s in het rustig straatje. Men verwacht een tegenbetoging! (heu?…misschien dat de loslopende katten in de rustige straat iets van plan waren, ik heb het niet gevraagd…)

 

Tegelijkertijd was er in een ander zaaltje van het cultureel centrum een praatavond van een Breendonk herdenkingsbeweging aan de gang. De sfeer in heel dat cultureel centrum was relaxed, sereen..kortom, aangenaam.

 

Na de voordrachten vertrokken de aanwezige luisteraars rustig naar huis en met een man of 10 à 15 wilden wij nog iets gaan drinken in het belendende café van het cultureel centrum. De aanwezige “korpschef of whatever…” (politie op standby wegens rellen, weet je wel..) vond dit geen goed idee.

 

Bepaalde aanwezige mensen van De Ster vroegen “…of we niets zouden bestellen uit respect voor de mensen die daar de holocaust komen herdenken en dat wij toch gezien onze achtergrond…” Ik blijf rustig en laat deze onzin passeren, ik voel me niet aangesproken.

 

Ondertussen vraagt de “korpschef of whatever..”  aan onze voorzitter Kevin of hij wil vragen aan “de kopstukken” (blijkbaar ikke dus) om zo snel mogelijk het café te willen verlaten…

 

Ik bestel een wijntje en doe rustig een babbel met iemand aan een tafeltje. Ondertussen zijn een aantal oudere Vlaams Belang fans al afgedropen. “We” zitten daar nu nog met 7 of 8 mensen…

 

“De korpschef of whatever..” komt ondertussen aan mijn tafel en het volgende gesprek zegt genoeg. Politie: “Mr. Verstrepen , we hebben met uw voorzitter afgesproken….heeft hij u dit niet gezegd?” Ik zeg vriendelijk: “Hij heeft dit inderdaad gezegd, ik drink mijn glaasje wijn op…” Politie verveeld: “Ah. Euhm…u bent natuurlijk een vrij mens maar mag ik u toch verzoeken…” Ikke: “Ik ben inderdaad een vrij mens en ik drink mijn wijn op…” Politie: “En dan gaat u rustig door?” Ik: “Ik denk het wel…”.Ondertussen komt de andere groep het café binnen met een man of 40 en wij gaan rustig met onze overige 5 mensen naar een ander café..

 

Voor de eerste keer ben ik geconfronteerd met een nieuwe vorm van fascisme in Vlaanderen. Voor de eerste keer vraagt iemand in uniform mij om niets te drinken en een publiek café te verlaten. Telkens weer bevestigen de zogezegde democraten hun totalitaire neigingen. Willebroek wordt bestuurd door socialisten.

 

Ik verwacht een duidelijk signaal en verontschuldigingen van de burgemeester.
 
http://www.willebroek.be/main/static_main_1_33_NDL.asp11:43 Gepost door J | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

bedankt jurgen bedankt voor de foto en de vermelding, jurgen

Gepost door: jan penris | 20-06-05

De commentaren zijn gesloten.