10-05-05

Voetbal op VRT

Voor alle duidelijkheid; het kan mij geen **** schelen wie de voetbalrechten heeft en dit op televisie brengt. Nu heeft VRT mét hulp van Belgacom de rechten verworven voor een “onbekend monsterbedrag”… Overheidsgeld, wel te verstaan… jullie belastinggeld dus.

Volg even mee…

Op 20 oktober 2004 stelde ik in de plenaire zitting een vraag aan Minister Bourgeois over de nakende samenwerking tussen Belgacom en de VRT. Kwestie van impact op Vlaamse televisiemarkt van 2 bedrijven die met overheidsgeld zwaar zouden kunnen bieden op voetbalrechten…

Bourgeois zei: “Ik kan wel een antwoord geven over de eigenlijke vraag inzake de samenwerking tussen Belgacom en de VRT. Op dit ogenblik heb ik geen weet van dergelijke samenwerking. Ook de regeringscommissaris is daar niet van op de hoogte. Naar aanleiding van deze actuele vragen heb ik deze morgen nog contact opgenomen met de VRT. De gedelegeerd bestuurder heeft me schriftelijk geantwoord dat de VRT in gesprek is met zowel Telenet als Belgacom. Hij stelt verder dat de situatie onduidelijk is omdat een en ander afhangt van de houding van de voetballiga. Op dit ogenblik is het nog niet uitgemaakt of de rechten voor open net, voor internet en voor betaaltelevisie al dan niet in één pakket zullen worden aangeboden. Laat het duidelijk zijn dat als er een samenwerkingsverband wordt gesloten, dat moet worden goedgekeurd door de raad van bestuur. Dat is decretaal vastgelegd. Wanneer er zich verticale bindingen voordoen, wanneer distributeurs ook 'content' gaan brengen en oprechter bieden, dan brengt dat een eventuele herpositionering mee van de overheid. De overheid moet zich daarover beraden omdat het gaat om een evolutie of revolutie met maatschappelijke consequenties”.

http://jsp.vlaamsparlement.be/htmldocs/htm-vrg/397101.html

Op 18 februari 2005 bezochten we met de leden van de commissie media het bedrijf Belgacom en werden we ingelicht over hun digtaal televisieproject. De baas Didier Bellens gaf antwoorden op onze vragen. Op de vraag over voetbalrechten en VRT zei hij dat:

“ Heren. Voetbal is niet het interessantste product. De prijzen die daarvoor gevraagd worden, met alle respect, zijn niet in verhouding tot de return. In ons land –lachend- kan je trouwens niet over een dergelijk kwalitatief voetbal spreken dat dergelijke bedragen betaald worden. Zelfs met een betaalmodel lijkt me dit niet haalbaar. Voor ons Belgacom is dit op het eerste zicht niet interessant…”

Het onderwerp alliantie VRT/Belgacom-voetbal verdwijnt naar de achtergrond….

Vorige week doet Belgacom een monsterbod op de voetbalrechten. Andere spelers worden meteen weggeknikkerd.

1 dag later bevestigt Belgacom de samenwerking met de VRT en de rechten voor televisie verdwijnen naar de openbare omroep..

http://www.fmradio.be/new/nieuws.php?id=28385

Volgens collega Decaluwé van de CD&V: "De VRT wist hoe gevoelig een samenwerking met Belgacom lag. Toch hebben ze zich daar niet aan gestoord."

http://www.actua-tv.be/index.php

Valt eindelijk uwen euro Carl? Als je even doorredeneert dan zie je toch de op voorhand uitgestippelde strategie van de VRT? Trouwens, zou Belgacom een zo hoog bod gedaan hebben zonder op voorhand te weten hoeveel de VRT als sublicentiehouder zou betalen aan Belgacom, kwestie van de return en voor een prikje een aantal rechten overhouden voor hun eigen platformen…? Allez..wat denk je? Het zal donderdag een boeiende commissie media worden


18:05 Gepost door J | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.